Home » Aktivt seniorliv » Gør noget godt for dig selv – tag på højskoleophold for seniorer!
Højskole

Gør noget godt for dig selv – tag på højskoleophold for seniorer!

Foto: Pexels.com
avatar

David Vincent Nielsen

Social-humanitær konsulent i Ældresagen

Hvem siger, at livet behøver at gå i stå, blot fordi man har nået pensionsalderen? Med et højskoleophold for seniorer får du ikke alene fornyet energi og nye input. Du får også en enestående mulighed for at gøre noget meningsfyldt sammen med andre og skabe nye relationer, der kan række langt ud over opholdet.

I Danmark har vi en lang og stolt tradition for at tage på højskole. Men det er ikke kun forbeholdt den yngre del af befolkningen af tjekke ind på en af landets 70 højskoler. 16 af disse tilbyder nemlig kurser forbeholdt de 1,2 millioner seniorer, vi har her i landet.

”Kigger man på gruppen af ældre i Danmark, er der måske nogen, som fristes til at tænke, at de er gået lidt i stå og mest af alt bare passer sig selv, nu de ikke længere er en del af det pulserende arbejdsmarked. Men i virkeligheden er de 65- til 80-årige faktisk blandt den mest aktive og engagerede del af befolkningen. De arbejder frivilligt i stor stil, og mange af dem er stadigt aktive på arbejdsmarkedet,” fortæller David Vincent Nielsen, Social-humanitær konsulent i Ældresagen.

Dermed ikke være sagt, at der ikke er nogle i denne gruppe, der tager sig et velfortjent hvil, der ender med at vare hele deres alderdom, og desværre er der også nogle seniorer, der oplever ensomhed og føler sig isoleret fra omverdenen.

Gode relationer – hele livet igennem

Ifølge David Vincent Nielsen har mange brugt deres tid på arbejdsmarkedet, og når denne æra slutter, opdager mange – særligt mænd – at de ikke har så mange fællesskaber og venskaber udenfor arbejdslivet. De har ganske enkelt ikke prioriteret det, og så risikerer man let at blive ensom.

”Vi skal desuden huske, at ingen nødvendigvis lever lykkeligt til deres dages ende. Vi kan risikere at miste vores ægtefælle, vores venner og veninder, og dermed bliver vores sociale omgangskreds mindre som årene går, med mindre vi selv gør en aktiv indsats for at række ud efter nye venskaber og fællesskaber.”

Og en af de måder, man kan sikre nye sociale relationer, er ved at tage på højskole!

Lige børn leger bedst

”Et højskoleophold er en fantastisk mulighed for at opbygge nye venskaber, der ofte varer ved – også længe efter opholdet. Fordelen ved netop et højskoleophold er, at man er sammen med andre fra morgen til aften i et par dage, over en weekend eller måske en uge. Det giver mulighed for at komme tættere på hinanden og lære hinanden at kende på en anden måde, end hvis der blot var tale om et 2 timers IT-kursus torsdag formiddag,” siger David Vincent Nielsen.

Han understreger samtidig vigtigheden af, at man her mødes med jævnaldrende, som ofte har de samme interesser, hvilket alt andet lige gør det nemmere at knytte stærke sociale kontakter og ikke mindst gode venskaber.

Det bedste værn mod ensomhed

Netop dette at være fælles om en interesse og ikke mindst fælles om en masse nye input og oplevelser, betyder ifølge David Vincent Nielsen, at man er mere åben overfor nye relationer:

”Man sænker ganske enkelt paraderne, og lader andre komme lidt tættere på, samtidig med at man får mulighed for at være noget for andre – og det er det eneste værn mod ensomhed.”

Har man fået mod på at prøve kræfter med højskolelivet, er der masser af aktiviteter at vælge imellem – også for seniorer. Lige fra sang og dans til maleteknik og skrivekursus.

David Vincent Nielsen anbefaler dog, at man også sætter sig ind i den enkelte højskoles faciliteter. Er den indrettet til seniorer? Er der god adgang, hvis man er gangbesværet? Er der teleslyngeforhold? Hvordan kommer man til og fra højskolen?

Og så er det bare med at komme afsted og få en masse gode oplevelser og nye, gode relationer!


Next article