Home » Aktivt seniorliv » Sommer og sol: Seniorer er vilde med at rejse
Seniorrejser

Sommer og sol: Seniorer er vilde med at rejse

Ældre herre på rejse
Ældre herre på rejse
Foto: Getty Images

Af Brian Pabst, Redaktør ved Faglige Seniorer

Fællesskab på busrejsen, oplevelser på langtidsferie og udfordringer på trekking: Seniorerne er vilde med at rejse. Og så er rejser for seniorer godt for helbredet.

Det bedste, du kan gøre for dig selv, er at bestille en ferierejse.

Om det er en bustur til Harzen, storby- og teaterferie i London, langtidsferie på Lanzarote eller udfordrende trekking i Andesbjergene – så er det rent manna for din mental sundhed at rejse, hvis du er senior og over 60 år.

Det er en række forskere enige om.

Og så er det jo godt, at netop danske seniorer er europamestre i at rejse.

En opgørelse fra Eurostat viser nemlig, at danskere over 65 år er dem, der rejser allermest i EU – kun overgået af ældre i lilleput-staten Luxembourg.

At rejse er at leve

”Det er jo, som H.C. Andersen skriver: at rejse er at leve. Man bliver oplivet og bekræftet i, at man kan: Man ser noget nyt og oplever noget godt og spændende. Rejser er livsbekræftende, og det er jo også derfor, at vi gør det,” siger Anne Leonora Blåkilde, lektor ved RUC på Center for Sundhedsfremme.

Hun er ikke overrasket over, at seniorerne rejser meget.

”Dem, der er over 60 år i dag, har alle levet med udviklingen i turismen fra den spæde start tilbage i 1960’erne. Så det med at rejse og se det som en livskvalitet, er ikke noget nyt for dem,” forklarer Anne Leonora Blåkilde.

Aske Juul Lassen, der er forsker ved Center for Sund Aldring, siger, at seniorer har brug for at komme ned i gear. Ligesom alle andre.

”Ferien bryder hverdagen og byder på andre oplevelser, indtryk og samvær. Det udvider horisonten og de sociale relationer til andre mennesker. Det er godt for den mentale sundhed,” siger han.

Det bekræfter flere amerikanske undersøgelser, der viser, at ferie og afslapning mindsker risikoen for hjertesygdomme, depression, stress og en lang række andre sygdomme. Og man bliver mere lykkelig.

Tyskland mest populært

En helt ny opgørelse fra YouGov viser, at 6 ud af 10 danskere over 60 år ligesom de fleste andre danskere tager på ferie om sommeren.

Mest populær blandt seniorerne er rejser til udlandet – de foretrukne rejsemål er Tyskland, Spanien og Italien. Især badeferie er blandt favoritterne i sommerperioden efterfulgt af storbyferie og trekking- og vandreferie.

Forsikringsselskabet Alka anbefaler, at seniorer er realistiske, når de rejser ud.

Vælg et rejsemål i Europa, hvor rejsetiden (for eksempel i et fly) er noget kortere. Det tager nemlig hårdt på kroppen af flyve i mange timer. Og samtidigt er det lettere at komme hjem, hvis uheldet er ude.


Next article