Home » Livet som senior » ”At rejse er at leve”
Aktivitet

”At rejse er at leve”

to rejsende sidder på kanten til en sø med bjerge i baggrunden
to rejsende sidder på kanten til en sø med bjerge i baggrunden

Per K. Larsen

Landsformand, Danske Seniorer

Det var H. C. Andersen, der skrev det i 1860: ”At rejse er at leve”. Vi kan tilføje, at det er der mange, der har opdaget siden. Seneste undersøgelse viser, at 33% af os seniorer har været på ferie i udlandet i løbet af et år. I 2016 brugte vi i gennemsnit kr. 8.327 kr. på ferien, hvor gennemsnitsdanskeren brugte kr. 10.784 kr. Som seniorer har vi færre indtægter, men normalt mindre gæld – og så kan vi rejse uden for feriesæsonen, hvor priserne er lave.

Af Landsformand Per K. Larsen, Danske Seniorer

Ikke så mærkeligt, at rejsebureauerne elsker os. Se blot det store udbud med tilbud målrettet til seniorer. Lange og korte rejser, rejser for par eller enlige, rejser sydpå og nordpå. Kulturrejser, vandreture. Krydstogter på sikre vilkår og oplevelsesture i ukendt land.

Rejserne er lige så forskellige som seniorerne. Forestillingen om pensionistlivet som en ensartet og temmelig grå tilværelse er en fordom, man kan have, indtil man selv går på pension, hvor mange oplever en frihed, de aldrig har oplevet før.

Økonomien som pensionist

Pensionen kommer hver måned, uanset hvad man laver. Der er plads til at dyrke interesser, være aktiv og gøre nytte for andre, uden at tænke på pengene. Og så er der plads og tid til at rejse. I hvert fald så længe helbredet holder og forudsat, man har været heldig at undgå ulykker og lidelser i arbejdslivet.

Landsorganisationen Danske Seniorer gennemførte en kortlægning af seniorers økonomi i 2018, som viser, at halvdelen – op mod 600.000 af de danske 65+ årige – har en månedlig indtægt på omkring 10.500 efter skat. Det er ikke mange penge, men nok til at man kan spare sammen til en ferietur i udlandet, hvis man prioriterer det.

I den anden ende er der 200.000 seniorer med relativt store indtægter fra egen formue og pensionsopsparing. Den stigende økonomiske ulighed blandt alle danskere, genfinder vi også blandt seniorer. Med den seneste finanslov fik vi fjernet satsreguleringen og fik lidt bedre muligheder for at tjene mere, hvis vi kan. Men stadig: Det koster at rejse, selvom udbuddet af billige rejser uden for sæsonen giver muligheder for mange.

Spies og Krogager 

Blandt årsagerne til seniorers høje rejseaktivitet er den generelt bedre økonomi, bedre helbred, bedre uddannelse. Men også tiden vi er vokset op i.

Vores vaner dannes tidligere i livet. De seniorer, som kommer til nu, var unge i 1960’erne og 70’erne og rejste allerede den gang meget. Hvor forældrene rejste med bus til Harzen, hvis det gik højt, blev det almindeligt at tage længere væk. Til Spanien, eller når det gik vildt for sig til Nepal. De to store rejsearrangører – Eilif Krogager og Simon Spies – satte ferierejser i system og sendte folk sydpå, først med tog og bus og senere med fly.

Generationen efter os oplever en verden, der er endnu mere åben og tilgængelig. Det vil den formentlig også være, når de bliver seniorer om 30-40 år, medmindre klimakriserne ændrer vilkårene og ønskerne meget.

Rejser i Danmark

Udover at komme væk fra dagligdagens rutiner, sker der noget både i krop og sjæl, når vi rejser. Vi oplever nye steder, mennesker, smage, dufte, temperaturer, får mulighed for at glædes, undres eller at reflektere. Vi er mere afslappede og ofte åbne over for nye impulser, og der kan opstå venskaber. Det sker på rejser til udlandet, men også i Danmark.

Flere af foreningerne, der udgør en stor del af medlemsskaren i Danske Seniorer, tilbyder udflugter og rejser. Det handler både om at komme ud og opleve og om at være i trygge hænder sammen med kendte mennesker. Gode sociale relationer styrker vores evne til at leve et mere indholdsrigt liv, det gør os mere robuste og også mere selvhjulpne langt op i alderen.

Her kommer også seniorhøjskolerne ind i billedet. De tilbyder ud over det sociale også viden og fordybelse. Danmark har mange højskoler – og der er der stigende søgning. På højskolerne kan man fordybe sig i sine interesser sammen med andre og følge kurser i alt fra kreativitet, musik, politik, historie, litteratur, fysisk aktivitet, udflugter og meget andet. Der er føde til både hjertet og hjernen. Det er det, holder os unge af sind, det der holder os aktive, giver inspiration til forsat at være nysgerrige, nyttige og opleve taknemmeligheden over alt det, livet giver os.

Next article