Home » Livet som senior » Bliv sikret mod sygdom i god tid inden du rejser
Seniorrejser

Bliv sikret mod sygdom i god tid inden du rejser

avatar

Peter Skinhøj

Professor, dr. med.

For ældre mennesker er det ikke nok bare at blive beskyttet mod infektionssygdomme via vacciner. Som senior skal man også selv være omhyggelig med almen beskyttelse.

Der bliver flere og flere ældre danskere. De er mere og mere friske og aktive, og rigtig mange seniorer nyder hvert år at rejse udenlands.

Folk skal hurtigst muligt kontakte egen læge med henblik på at få en diskussion om, hvilke vaccinationer der er brug for til at opnå den rette beskyttelse.

”Men problemet for pensionisterne er, at jo ældre de er, desto mere modtagelige er de for infektionssygdomme, og sygdommene rammer hårdere. Ældre mennesker bliver langt mere syge end de unge. Og sygdommene kan i værste fald udvikle sig til at blive livstruende. Det gælder både i forbindelse med influenza og rejsesygdomme som diarré, tyfus og malaria,” siger professor, dr.med. Peter Skinhøj.

Beskyt dig mod infektion, når du rejser

Derfor er det specielt vigtigt, at seniorer nøje overvejer, hvordan de beskytter sig imod infektion, inden de rejser ud i den store verden. Når man har valgt og købt sin rejse, lyder Peter Skinhøjs råd således: ”Folk skal hurtigst muligt kontakte egen læge med henblik på at få en diskussion om, hvilke vaccinationer der er brug for til at opnå den rette beskyttelse. Statens Serum Institut anbefaler, hvilke vacciner man skal have, afhængigt af hvilket land man rejser til. Så det er en enkel snak. Det skal helst gøres en måned inden afrejsen – det nytter ikke noget at stille dagen inden, man skal af sted. For at virke, skal vaccinationen i mange tilfælde gives en måned inden afrejse.” Desværre er der ingen restriktioner for, hvad en vaccine må koste. Nogle læger tilbyder mange vacciner for en sikkerheds skyld. Og måske også for noget, den forsigtige ældre rejsende ikke har brug for. Det skal de ældre ifølge Peter Skinhøj være opmærksomme på. Vaccinationerne skal stå mål med risikoen.

De ældre kan gøre meget selv. De skal passe ekstra godt på, hvad de spiser og ikke drikke snavset vand.

Influenza året rundt

Han peger også på det problem, at flere vacciner ikke hjælper så godt på ældre mennesker som på unge. Beskyttelsen bliver ikke helt så god. Derfor skal man som seniorrejsende ikke kun forlade sig på vaccinationer hos lægen, men også selv være omhyggelig med almen beskyttelse. ”De ældre kan gøre meget selv. De skal passe ekstra godt på, hvad de spiser og ikke drikke snavset vand. Det er også vigtigt at undgå at falde og få sår, ligesom de meget nødigt skal blive stukket af insekter eller bidt af vilde hunde. De skal ganske enkelt tænke sig ekstra om.” I Danmark bliver langt de fleste vaccineret imod stivkrampe og difteri, men de vacciner holder kun et vist antal år. Det er vigtigt at huske som ældre. ”En rejse kan være en god anledning til igen at blive vaccineret for stivkrampe og difteri. Vi vil gerne have, at alle er beskyttede. Det gælder også, når vi taler om influenza.

Kommer folk galt af sted, er det vigtigt, at de hurtigt kan få ordentlig hjælp enten lokalt eller ved at blive fløjet hjem.

Her i landet er vi vant til, at influenzaen raser en måned om året. I troperne raser den hele året rundt. Jeg ser helst, at alle ældre bliver vaccineret imod influenza hvert år. Det er vigtigt også at huske de hjemlige vacciner, når man skal ud at rejse.” Endelig pointerer Peter Skinhøj vigtigheden af at tegne en god rejseforsikring. Ingen ældre må rejse ud i verden uden. ”Kommer folk galt af sted, er det vigtigt, at de hurtigt kan få ordentlig hjælp enten lokalt eller ved at blive fløjet hjem.”

Next article