Home » Livet som senior » Sådan forbereder du din bolig til den ”tredje alder”​
Seniorhjem

Sådan forbereder du din bolig til den ”tredje alder”​

Tine Nielsen
Tine Nielsen
Tine Nielsen

Det er en god idé at starte tidligt med at tænke over justeringer til din bolig, så hjemmet imødekommer de behov, som du kan få gennem alderdommen. Tiden går pludseligt hurtigt, og så er det en god idé at være på forkant med boligen, siger Tine Nielsen, fagekspert hos Bolius.

Hvad skal der ske, når børnene flytter hjemmefra? For mange er svaret stadig lidt usikkert, men det kan være en god idé at tænke over, om du eller I skal flytte til en ny og mindre bolig, eller om I skal lave ændringer til jeres nuværende bolig, så I kan blive boende i mange år frem. 

”Vi må hver især gøre op med os selv, hvad vi ønsker for alderdommen, men også gøre det på en realistisk måde. Selvom du er frisk og rask i dag, og økonomien er god, så kan tingene hurtigt ændre sig, og det er en god idé at være på forkant med de forandringer, så du får det bedste ud af livet som senior,” siger Tine Nielsen, fagekspert hos Bolius og til daglig rådgiver seniorer i sin brevkasse “Hjem til den tredje alder” på Bolius’ hjemmeside. 

Gør boligen sikker

For seniorer kan det være risikabelt at falde, da knogler og hofter er mere skrøbelige, og det kan betyde, at man bliver inaktiv i en periode og mister muskelmasse. Samtidig mister vi alle noget balance og førlighed, når vi kommer op i alderen. Tænk derfor over, at boligen er sikker og nem at færdes i. 

”Det er en god idé at tænke over, om gulvet bliver spejlglat, hvis det er vådt, f.eks. i køkkenet og på badeværelset. Hvis det bliver glat, kan du overveje, om der skal ske noget med det, som gør gulvet mere skridsikkert. Derudover er det en god idé at tænke over belysningen i indkørslen, i entréen og andre steder i huset, for vi får brug for mere lys for at se klart, når vi bliver ældre,” siger Tine Nielsen og fortsætter:

”Måske lyskontakterne skal flyttes tættere på døråbningen, så du ikke skal gå gennem en mørk entré for at tænde lyset. Du kan også vælge at bruge stærkere lyspærer i dine lamper og evt. sørge for, at der er flere lamper i rummene. Alt, hvad der gør huset overskueligt og mindsker risiko for fald, er en god ting.” 

Få støtte og hjælp til boligen

Der er andre hjælpemidler, som du kan overveje at investere i, når alderen begynder at melde sig, og kropsfysikken ikke kan følge med til vedligehold af hus og have, madlavning og badning. Det kan f.eks. være en robotplæneklipper, der sikrer, at græsset er slået, eller møbler, som kan støtte dig og sikre, at du ikke glider, f.eks. en skammel i brusenichen, så du ikke falder, når du bader.

”Hvordan du indretter badeværelset og køkkenet, kan gøre en forskel for, hvor nemt det er for dig at sørge for dig selv generelt. Det kan være at få ovnen og opvaskemaskinen højere op, så du ikke skal bukke dig ned for at løfte maden ud og op. Eller at der bliver installeret en udtræksplade, hvor du kan sidde ned og skære grøntsager og andet,” siger Tine Nielsen, der også nævner, at flere kommuner til tider giver støtte til ældre, men det er som regel, når man allerede har svært nedsat funktion. Men man kan også via ældre sagen få råd vejledning og i nogle afdelinger finde frivillig praktisk hjælp til småopgaver.

Tænk over økonomi og boligudbytning

Mange kommer i gang for sent med at tænke over at forberede boligen, og mange ønsker så at sælge huset og flytte i noget mindre. Men det kan være en udfordring i sig selv og ikke noget, der lige gøres, forklarer Tine Nielsen.  

”Der er ikke særligt mange ejendomme på markedet, der lige passer til et ældre par. Og derfor er det også noget, man skal tænke over i god tid, mens man har energi og overskud,” siger Tine Nielsen og fortsætter:

”Ligesådan skal man tænke over testamente og skifte af bo, hvis den ene af jer pludseligt skulle gå bort, så den anden ægtefælle ikke sidder tilbage med større boligudgifter og regninger, end vedkommende kan betale.”

Mange ældre er blevet interesseret i bofællesskaber med andre ældre, et såkaldt olde-kolle, men der er større efterspørgsel end udbud lige nu, forklarer Tine Nielsen, og derfor bør I overveje, om I selv skal stifte et bofællesskab med andre og allerede forberede det nu. 

”Uanset hvad er det en god idé at være på forkant,” slutter Tine Nielsen.

Next article