Home » Livet som senior » Den unikke safari: Tilbage til vores forfædres ophav
Oplevelser

Den unikke safari: Tilbage til vores forfædres ophav

safari
safari
avatar

Ole Oxgren

Efterlønner, journalist og medlem af De Berejstes Klub.

En safari byder på en eksklusiv og unik oplevelse for både ældre og unge, fortæller den rejseglade journalist Ole Oxgren. 

Af Bo Christensen

Tag tilbage til menneskets ophav i Afrika og oplev enorme dyreflokke løbe over savannen, se natur, der ikke har ændret sig i flere hundrede tusinde år og mød et oprindeligt stammefolk, der på mange måder stadig lever som vores forfædre. 

”Mødet med savannens dyr er ganske enkelt enestående, og i f.eks. Serengeti og Ngorogoro i Tanzania er det ikke mindst kombinationen af enestående natur og de enorme dyreflokke på titusinder af dyr, der flytter sig i takt med regnen og dermed vand og føde, der gør et helt enestående indtryk,” siger Ole Oxgren. Han er efterlønner og medlem af De Berejstes Klub. Han bruger sit otium til at rejse rundt i verden og få nye, unikke oplevelser, som han så til tider skriver om hjem til Danmark som freelancejournalist. 

Når man er på safari, så opholder man sig bl.a. i store, solide landrovere, der tillader, at man kommer helt tæt på dyrene, mens man er i absolut sikkerhed. 

”Dyrene ignorerer simpelthen os og bilerne, og selv løverne kommer man nemt på armslængde af. Men sørg for ikke at blive overmodig. En halvsovende løve kan reagere lynsnart, når den fristes til en hurtig snack, hvis du stikker klør fem ud af vinduet,” advarer Ole Oxgren. 

’The big five’ og stammefolk

En safari-rejse handler selvfølgelig om at se dyr – og helst The Big Five: elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard, fortæller Ole Oxgren. Men mødet med de forskellige stammefolk er bestemt en lige så stor oplevelse, og det har man mulighed for, når man tager til Tanzania. 

”Masaierne, dette fantastiske, smukke folk, møder man masser af steder i Tanzania, og ikke mindst langs vejene, når man gør stop. Dette stolte folk i deres farverige klæder dukker nærmest op af jorden,” siger Ole Oxgren.

Tanzania kan noget helt særligt

Flere lande byder sig efterhånden til på safari-markedet, og har man specialønsker, såsom stævnemøder med f.eks. gorillaer, er det værd at fremkomme med sine ønsker til rejsebureauet, inden land og destination bestemmes. For Ole Oxgren kan Tanzania dog noget helt særligt, som man ikke finder andre steder i verden. 

”Det er kombinationen af store dyreflokke og store naturoplevelser, der gør Tanzania til noget helt særligt. Det imponerende Ngorogoro-krater er det sted i verden, hvor koncentrationen af store dyr er størst i verden, og det er en af livets helt store oplevelser at komme kørende til kraterkanten, kigge ned på den enorme savanne og siden køre ned i det enorme krater og eventyret i møde,” siger Ole Oxgren. 

På en velorganiseret safaritur til Tanzania er der ofte indlagt besøg hos en masai-familie, -stamme eller flere, hvor man hører om deres liv og oplever deres specielle dans, hvor de hopper op og ned. 

”Det rejseselskab, som jeg rejste med, tilbød besøg hos Hadzabe-stammen, et gammelt indvandret stammefolk, der udelukkende lever af jagt med bue og pil. I flere timer var jeg på jagt med dem i bushen – et rent indianereventyr – og trods den sparsomme jagtlykke, vi kom kun hjem med en håndfuld spurvefugle, var det en fascinerende oplevelse,” siger Ole Oxgren.

Safari: En særlig ferie

De fleste elsker at se dyrefilm, men selv om vi er forkælet med formidable optagelser fra naturens store verden, så er det langt fra det samme som at være på savannen selv, siger Ole Oxgren. 

”Det at kunne høre dyrene, lugte dem, ja næsten mærke dem – det er noget helt særligt! Man skal overveje at vælge en safaritur, hvor én eller flere nætter tilbring i telt midt på savannen. Når man ligger der i sin seng kun med tynd sejldug mellem måske en flok elefanter, der trasker gennem ens lejr,” siger Ole Oxgren. 

Safarien er både for bedsteforældre og børnebørn og midt i mellem, hvis man skal tro Ole Oxgren.  

”Der er stort set ingen begrænsninger med hensyn til alder. Man skal blot være opmærksom på, at man kan tilbringe en del timer i landroveren, og at vejene ofte er meget dårlige, hvilket kan gøre rejsen rundt til lidt af en bumle-tur. Men om man er 10 eller 80, det har ikke den store betydning,” siger han. 

Sørg for en god guide

Hvis man skal have det meste ud af sin safari, er det er vigtigt, at guiden er god – professionel og serviceminded, og man har en god chauffør, da vejene ofte er af meget ringe standard. 

”På min seneste safaritur blev vi lidt småsure på guiden en dag, hvor vi syntes, vi havde holdt stille lidt vel længe. Rolig nu, rolig – bare vent, sagde han mange gange, uden vi helt var med på hvorfor, og hvad der måske ville ske. Men pludselig skete det lige for øjnene af os: To geparder i et vildt men ganske kort løb, en gazelle-flok spredes for alle vinde og klask! Et gazelle kid ender som et let mellemmåltid for de to store, lynhurtige dræbere. Det hele går ekstremt hurtigt, og man savner måske fjernsynets slowmotionoptagelser og David Attenboroughs blide, velmodulerede stemme til at få pulsen ned igen. Men for pokker – det skete lige her for næsen af os. Blodig hverdag på Serengetti-sletten men et episk øjeblik for os, som vi siden altid vil huske,” siger Ole Oxgren. 

Next article