Home » Livet som senior » Det er glimrende at blive ældre
Humor

Det er glimrende at blive ældre

Ørkenens Sønner
Ørkenens Sønner

Slappe stråler, slidgigt og gamle ansigter i spejlet er nogle af de vilkår, man må acceptere, når man bliver ældre. For de fire medlemmer af Ørkenens Sønner bringer alderen dog også meget godt med sig.

De fire unge mænd fra Ørkenens Sønner nyder livet som erfarne mennesker og skuespillere. I grænsefeltet mellem langsom overgang og brat opvågnen oplever de glæder og udfordringer ved at have lagt tyverne bag sig.

Alderspræsidenten Asger Reher på 68 år sætter pris på det, han har fået med alderen.

“Jeg synes, jeg følger med min alder. Jeg bliver ikke så ophidset, som jeg gjorde før. Jeg bruger min energi på det, som er vigtigt for mig. Det har egentlig gjort mig lidt glad at blive ældre.”

“Er han ikke død?”

Flere af Sønnerne taler om det underlige i, at aldring sker både umærkeligt langsomt og i pludselige ryk.

Som Søren Pilmark og Niels Olsen udtrykker det, næsten i kor:

“Det er underligt, når man går til en 40 års jubilæumsfest i skolen og ser, at man er den eneste, der ikke er blevet gammel.”

Og Søren Pilmark tilføjer:

“Når man er ung, så tror man ikke, at det vil ske for en selv. Det med at blive gammel, det er noget, der kun sker for andre.”

Henrik Koefoed på 62 oplevede skiftet ved, at andres adfærd over for ham ændrede sig.

“En dag gik det op for mig, at jeg pludselig var den ældste på holdet, som de unge spurgte til råds. Det er sjovt at opdage, at man er blevet en af de voksne. Snart kommer jeg vel i den alder, hvor folk spørger, “Henrik Koefoed, er han ikke død?”

Mormors yndling

Niels Olsen har også oplevet omverdenen ændre sig omkring ham.

“Man opdager det jo, når det ikke længere er TV2 Zulu, men TV2 Charlie, der ringer. Og når man bliver bedt om en autograf med kommentaren: “Det bliver min mormor glad for, hun er helt vild med dig!”

Med slet skjult henvisning til, at han med sine 58 år er gruppens yngste medlem, tilføjer han:

“Kunsten er at omgive sig med andre, der er ældre end en selv. Så føler man sig ikke helt så gammel.”

Disciplineret træning

Alle fire går op i at holde sig i gang, både fysisk og mentalt. En begyndende diskusprolaps, slidgigt, trætte knæ og øget vægt må holdes for døren. Når de er på turne, træner de derfor sammen hver eftermiddag inden showet.

“Vi er rimeligt disciplinerede. Vi skal jo spille i lang tid, og vi er kun os fire på scenen. Folk har købt billetter et år i forvejen, så vi skal være oplagte og klar til at trykke den af for fulde hørm hver gang,” siger Søren Pilmark.

Deller og slappe stråler

Tabuer og svære emner har altid været en del af Ørkenens Sønners shows. Og med alderen kommer nye emner til.

F.eks. blev Søren Pilmark for nogle år siden inspireret til at skrive sangen om “Den slappe stråle”, ligesom Niels Olsen kom på delle-sangen en dag, han stod foran spejlet og funderede over de kilo, der havde sneget sig ind på ham.

“Det er jo hamrende uretfærdigt, hvor let det er blevet at tage på, nu hvor man ikke længere har en forbrænding som et F16 fly,” siger Niels Olsen.

Asger Reher mener, at gruppen kan formidle de nye temaer med større ethos end for tyve år siden.

“Når unge imiterer ældre mennesker, kan man godt tænke, “Hvad ved du egentlig om det?” Det bliver bare sjovere og mere troværdigt, efterhånden som vi selv bliver ældre,” siger Asger Reher.

Humor for livet

For alle fire mænd er det vigtigt at holde fast i humoren for at bevare livskvaliteten.

“Nogle gange skal man tage sig selv i nakkeskindet, så man ikke bliver en gammel brokkerøv,” som Henrik Koefoed poetisk udtrykker det.

“Humor er vigtig på alle planer til alle tider. Det er også en måde at komme igennem nye udfordringer, som når man bliver for tyk, eller kroppen ikke længere vil, som man selv vil. Det er sjovere at tage stilling til med humor og f.eks. spille på delle,” siger Niels Olsen.

For Asger Reher er humor afgørende i hverdagen.

“Humor er alfa og omega for mig. Hvis jeg går i seng uden at have grinet den dag, så har det været en dårlig dag. Man skal grine ind imellem, om ikke andet, så af sig selv, når man opdager, at man igen har taget forskellige sokker på,” siger Asger Reher.

For Søren Pilmark er humor et spørgsmål om balance.

“Humor er mange ting. Det er forløsende at grine, og man får det godt rent fysisk. Hvis folk skal lytte til det, man siger, er det vigtigt at være åben på hele flanken. Derfor er der selvfølgelig også nogle ting, der ikke skal gøres grin med. Men det største budskab i Ørkenens Sønner er, at man skal huske at have det sjovt.”

Next article