
Andreas Harbsmeier
Ansvarshavende redaktør for Højskolebladet
Til et aktivt seniorliv hører nysgerrighed, videbegær, livskvalitet og virkelyst. Det er egenskaber, der driver seniorer til fællesskaberne på landets højskoler.
Af Jesper Henning Pedersen
Der er sket en del siden højskolens fødsel i 1840’erne, grundlagt af N.F.S Grundtvig og Kresten Kold, med vægt på musik, historie og aktuelle samfundsforhold samt fællessange fra Højskolesangbogen. Men kernen i den moderne højskole er stadig ’ved det gamle’.
”Det primære er stadig, at man på et højskoleophold finder et fællesskab om noget. Der er en kerne og et indhold i et tilrettelagt forløb, som man mødes om,” siger Andreas Harbsmeier, der er redaktør på Højskolebladet.
Der er stor variation i højskolernes udbud og typer af aktiviteter for seniorer. Emnerne kan f.eks. være håndværk, maleteknik, kreativitet, IT, politik, litteratur, skrivekursus, musik, kor, dans, kulinariske smagsoplevelser, historie, filosofi, natur, motion, vandreture, ekskursioner, yoga og meditation.
- 64 af landets 70 højskoler udbyder korte kurser for alle aldersgrupper, bl.a. også familiekurser for flere generationer
- 16 af landets højskoler udbyder målrettede seniorkurser på 1 eller 2 uger – herunder 2 seniorhøjskoler
- Seniorkurser er for aldersgruppen 50+, efterlønsmodtagere og folkepensionister
En livsbekræftende øjenåbner
Nysgerrighed er den vigtigste drivkraft for at tage på højskole.
”Et højskoleophold er et rigtig godt sted at få stillet sin nysgerrighed inden for bestemte emner. Man vil ofte få åbnet øjnene for nogle nye ting i livet – og det er jo aldrig for sent. Man får noget brændstof, det er sjovt og interessant at være der, og man får noget med hjem. Det kan både være netværksmæssigt, at man lærer nye mennesker at kende, eller et nyt emne eller fagområde, man har stiftet bekendtskab med, og som man kan dykke videre ned i, efter man er kommet hjem,” siger Andreas Harbsmeier og påpeger, at det ofte er noget helt andet, man får ud af det, end man havde forventet. Og det man ikke havde regnet med, kan vise sig at være det allervigtigste.
Pårørende får en beriget senior retur
Ud over udbyttet for højskolesenioren selv, er der også gevinster for familie og venner.
”Jeg har aldrig hørt nogen brokke sig over den senior, der er kommet hjem fra et højskoleophold. Det har værdi, at også seniorer har deres eget liv og får input ud over fra de sædvanlige kredse og familien. Det er med til at holde folk friske og nysgerrige,” siger Andreas Harbsmeier.
Et højskoleophold kan også ses som alternativ til en traditionel ferierejse.
”Da indholdet er tilrettelagt for en, så skal man ikke selv ud at skabe det. Der er et fællesskab, så hvis man tager afsted alene, er det overskueligt, da der er sat rammer op for det,” siger Andreas Harbsmeier.
Da ekskursioner til en lokale seværdighed ofte er en fast ingrediens på et højskolekursus, er der faktisk også lidt konkret turistindhold med i pakken som en god mulighed for at se eller gense steder i Danmark.