Home » Livet som senior » Derfor skal du reagere tidligt på nedsat hørelse
Høreapparat

Derfor skal du reagere tidligt på nedsat hørelse

avatar

Anne Mette Kristensen

Konsulent ved Høreforeningen

Flere og flere danskere rammes af høretab, men selvom man med moderne høreapparater kan få det bedre og leve mindre isoleret, venter mange alt for længe med at opsøge ørelægen.

I takt med at vi lever længere og længere, og samtidig er udsat for meget mere støj igennem en levetid, pådrager flere og flere danskere sig en hørenedsættelse. Selvom man i dag vil kunne begrænse generne ved en hørenedsættelse med et høreapparat, så er vi alt for længe om at opsøge den nødvendige hjælp, og det ærgrer Anne Mette Kristensen, der er konsulent ved Høreforeningen, og som dagligt vejleder og rådgiver mennesker med høreproblemer.

”Der eksisterer desværre stadigvæk et stigma omkring høreapparater, som skal nedbrydes. I gennemsnit går danskerne med hørenedsættelsen i omkring syv år, før vi endelig får taget affære og erkender problemet, og det er helt skørt, når handicappet kan gøres mindre med høreapparat, samtidig med at man reducerer risikoen for demens,” siger hun.

Tag selv ansvar

Der er alt for mange, der går og kæmper med problemet selv. Det kan være en enorm belastning i både arbejdslivet, familielivet og i fritiden, fortæller Anne Mette Kristensen.

I gennemsnit går danskerne med hørenedsættelsen i omkring syv år, før vi endelig får taget affære og erkender problemet.

”Når man lever med en ubehandlet hørenedsættelse, så bruger man rigtig meget energi på at få hverdagen til at hænge sammen. Man skal anstrenge sig enormt meget både på arbejdet og i hjemmet, så man ikke går glip af noget kollegaerne eller familien siger. Det er opslidende både fysisk og psykisk, og pludselig bliver hørenedsættelsen en stor hæmsko. Det er vigtigt, at man 1) først får opsøgt en ørelæge 2) får høreapparater via det offentlige eller en privat klinik 3) kontakter sit kommunikationscenter for at få råd og vejledning samt får bevilliget høretekniske hjælpemidler, hvis der er behov for det,” siger hun.

Derfor råder Anne Mette Kristensen alle med høreproblemer til at selv at tage ejerskab over deres hørenedsættelse. Jo mere proaktiv man selv er i forbindelse med handicappet, des lettere bliver hverdagen nemlig, er hendes budskab.

Det er vigtigt at huske på, at en hørenedsættelse er et skjult handicap.

”Det er vigtigt at huske på, at en hørenedsættelse er et skjult handicap. Familie og venner kan tage en masse nødvendige forholdsregler, hvis bare de er oplyst. Hvis vennerne for eksempel kender til ‘det bedste øre’, så kan de positionere sig rigtigt ved samtale, men det er også en enorm hjælp, at de nærmeste er klar over, at der helst ikke skal være forstyrrende elementer som radio eller fjernsyn i baggrunden, når man skal snakke sammen. Det handler altså bare om at komme ud med det, så de rigtige hensyn kan blive taget, og hørenedsættelsen i mindre grad lægger en dæmper på personen både i forhold til det sociale liv og ens energiforbrug.”

Next article