
Anne Leonora Blaakilde
Lektor og kulturforsker med speciale i aldring på RUC
Udlandsrejser til eksotiske rejsemål er ikke længere forbeholdt ungdommen. De ældres rejselyst er større end nogensinde.
Af Mads Moltsen
Danske pensionister og efterlønnere rejser mere end nogensinde før. Tidligere i år kunne man i Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev Momentum læse, at de ældres feriebudget er steget med 34 procent fra 2006 til 2016. Tallene stammer fra Danmarks Statistik.
For et par år siden kunne KL også berette, at 33 procent af danske ældre over 65 overnattede mindst én nat i udlandet i løbet af 2014. For ældre over 65 i hele EU er gennemsnittet ni procent.
En klassisk fordom om de ældre er, at de er statiske og fastgroede, men tallene udfordrer i den grad den opfattelse. Og det er ikke så underligt. Ifølge Anne Leonora Blaakilde, lektor og kulturforsker med speciale i aldring på RUC, er der flere årsager til de ældres stigende rejselyst.
”Først og fremmest er priserne på rejser faldet meget i flere år, og vi har fået adgang til mange flere og fjernere destinationer. Derudover har de ældre generelt fået flere penge til rådighed,” siger hun.
Ud at opleve verden
Der er sket det samme for de ældre, som der er sket for de unge. Hvor ungdommen tidligere tog på interrail i Europa, tager man nu på verdensrejser. Det samme gælder for de ældre.
”De ældre har fået mod på mange flere typer rejser. Det kan være alt lige fra kulturrejser til meget fysisk aktive rejser med masser af aktiviteter,” fortæller Anne Leonora Blaakilde.
Ungdommen har i mange år rejst til udlandet for at arbejde frivilligt, og den tendens har nu også bredt sig til den ældre befolkning. Mellemfolkeligt Samvirke har eksempelvis etableret en højskole i udlandet for 50-80-årige.
Og så er der generationsrejserne, hvor man inviterer hele familien med på tur. Ikke et helt nyt fænomen, men det er stadig meget populært blandt de ældre.
Nutidens ældre har rejst hele livet
Ifølge Anne Leonora Blaakilde hænger udviklingen også sammen med en livshistorisk faktor. Det forholder sig nemlig sådan, at de, der er ældre i dag, har lært at rejse fra de var helt unge.
De var børn og unge, da danske rejsebureauer i starten af 1960’erne begyndte at arrangere rejser til Mallorca med grisefest og liv og glade dage, og det satte for alvor fut i danskernes rejsefeber.
I lang tid gik udlandsrejserne næsten udelukkende til Europa, og gerne den sydlige del, men op igennem årene blev det mere almindeligt at rejse uden for Europas grænser.
”For 30 år siden var det meget usædvanligt at rejse til udlandet, hvis man var over 65, simpelthen fordi man ikke var vokset op med udlandsrejser. De ældre i dag har været vant til at rejse hele deres liv. Som mennesker er vi indrettet sådan, at vi fortsætter med at dyrke de ting, vi nød tidligt i livet, og det er med til at forklare de ældres stigende rejselyst,” siger Anne Leonora Blaakilde.
Flere bosætter sig i udlandet
Da det stadig er et forholdsvist nyt fænomen, mangler der forskning i, hvad ældre får ud af at rejse til udlandet.
”Men et gæt må være, at man får en masse indtryk, føler sig i live og bekræfter sig selv i, at man stadig er i fuldt vigør,” siger Anne Leonora Blaakilde.
Hun har til gengæld forsket i, hvorfor noget ældre vælger at bosætte sig permanent i udlandet. I 2014 var der ifølge ATP 47.615 danskere, som nød pensionisttilværelsen i udlandet. Blot ti år forinden var tallet kun omkring 26.000.
Anne Leonora Blaakilde har interviewet danske pensionister, der har valgt at flytte til Costa del Sol og Tyrkiet.
”De fortalte mig først og fremmest, at de gjorde det på grund af helbredet. Det varme og tørre klima er bekvemt, især hvis man har nogle skavanker, og det har en stor betydning for de ældre. ’Vi lever ti år længere her’, sagde de ofte,” fortæller Anne Leonora Blaakilde.
I Sydeuropa har de ældre også et livligt socialt liv, fordi klimaet og kulturen lægger op til udendørs aktiviteter. Ofte er det også billigere at gå ud at spise.
”Generelt berettede de om bedre livskvalitet, både fysisk, socialt, og mentalt,” siger kulturforskeren, der mener, at de ældres stigende rejselyst og udlængsel også er et udtryk for den kultur, vi lever i.
”Vi lægger meget vægt på altid at være i bevægelse. Både i fysisk og metaforisk forstand. Når vi flytter os fysisk, flytter vi os også mentalt og intellektuelt, og det er vigtigt i vores kultur,” siger Anne Leonora Blaakilde.
Pensionister er vor tids globetrotter
23 % af pensionister i Danmark har rejst to gange inden for de seneste år
18 % har rejst tre gange
11 % har været på fem rejser eller flere.
20 % af de ældre bruger mere end 25.000 årligt på at rejse.
Kilde: www.sampension.dk