Livskvaliteten og selvtilliden kan tage et dyk, når hørelsen svigter. Det er vigtigt at opsøge hjælp i form af teknologi samt dialog og støtte blandt de mennesker, du omgiver dig med.
Et høretab er en alvorlig lidelse, som påvirker både den enkelte og omgivelserne. Høretab har konsekvenser, og man skal koncentrere sig meget mere i sin dagligdag, hvilket medfører træthed og en ringere livskvalitet. ”Høreapparater er bedre end tidligere, og teknologien er blevet så forfinet i dag, at selv et power-apparat er meget lille. Udfordringen ved de små apparater er dog også, at høretabet bliver endnu mere usynligt for omverdenen, hvorfor det er vigtigt, at den enkelte får italesat de udfordringer, der fortsat måtte være,” fortæller Anne Mette Paarup Kristensen, hørekonsulent hos Høreforeningen.
Erkend høretabet
Det er ofte de pårørende, der gør opmærksom på hørenedsættelse, når tv’et skal skrues ekstra højt op, og mange ting gentages ved samtalerne, men det er vigtigt, at de berørte hurtigt erkender høretabet og tager ansvar for det. Undersøgelser viser blandt andet, at et ubehandlet høretab kan øge risikoen for kognitivt forfald (demens) og depression. Anne Mette Paarup Kristensen var for nylig til en konference, hvor det blandt andet handlede om, hvordan høreudfordringer kan måles i hjernen. ”Man kan måle forandringer i hjernen ved høretab, men hvis man får en tidlig og god behandling, kan man faktisk komme tilbage mod det normale niveau igen. Allerede ved 40-årsalderen har mange tegn på hørenedsættelser. Selv milde høretab kan gøre en træt på grund af de mange ekstra ressourcer, man bruger til at kompensere og forsøge at være med i sociale sammenhænge,” forklarer hun og tilføjer, at netop udfordringen omkring de sociale sammenhænge kan betyde, at man trækker sig fra disse og oplever en social isolation og dermed en ringere livskvalitet.
Ny teknologi giver nye muligheder
En ting er de mindre størrelser på moderne høreapparater, som er behagelige for mange, men den teknologiske udvikling betyder også, at mange apparater kan kobles til smartphonen og apps, således at man kan styre volumen, streame musik og via internettet f.eks. få beskeder fra elektroniske ting i ens hjem, når det ringer på døren eller vaskemaskinen er færdig.
”Det er klart, at mange af disse nye funktioner er smarte for dem, der kan betjene dem, men det er ikke nødvendigvis det rette for alle. Som individer er vi forskellige, og derfor er det vigtigt, at man sikrer sig det rigtige høreapparat. Alle kan henvende sig til en ørelæge og få tjekket sin hørelse. Hvis det viser sig, at der er behov for høreapparatbehandling, er der både offentlige og private muligheder,” forklarer Anne Mette Paarup Kristensen og understreger, at der udleveres gode apparater både i det offentlige og på de private klinikker.