Home » Sundhed » Får du for meget salt? Hop af det direkte tog til en blodprop
Sundhed

Får du for meget salt? Hop af det direkte tog til en blodprop

I Danmark spiser vi dobbelt så meget salt, som vi bør. For meget salt giver forhøjet blodtryk, og forhøjet blodtryk øger risikoen for blødning eller blodprop i hjernen.

Vi spiser for meget salt. 10 – 11 gram om dagen. Eksperter anbefaler det halve. Mere salt end de anbefalede 5 til 6 gram om dagen øger risikoen for forhøjet blodtryk, der er den hyppigste årsag til blodprop eller blødning i hjernen. En million danskere skønnes at have forhøjet blodtryk. Et normalt blodtryk ligger under 140/90 mmHg. Erstat salt med krydderier og lav mad uden ret meget salt. Det kan tage lidt tid at vænne sig til smagen, men kan man komme ned på 1 tsk salt om dagen – alt inklusive – er man ifølge forskerne på den rigtige side.

Vær opmærksom på saltholdige fødevarer

7 gram af vores daglige saltindtag, altså langt det meste, får vi fra forarbejdede fødevarer som bacon, skinke, spegepølse, røget kød, røget fisk og oliven. Der er også fødevarer, der KAN indeholde meget salt. Her bør man sammenligne produkter, inden man vælger: brød, pastasovs, pizza, færdigretter, morgenmadsprodukter, ketchup, mayonnaise og ost. Hver dag får 35 mennesker i Danmark en blødning eller en blodprop i hjernen. Sammen med kræft og hjertesygdomme topper blodprop og blødning i hjernen listen over det, der slår os ihjel i den vestlige verden. Overlever man, er det ofte til en tilværelse med alvorlige handicap. Vi kan formentlig ikke udrydde blodpropper og blødninger i hjernen. Men en god start er at bruge mindre salt og tænke over, hvad vi lægger i indkøbskurven.

Next article