Home » Sundhed » Sure opstød og mavesyre
Halsbrand

Sure opstød og mavesyre

Halsbrand, sure opstød eller reflux. Det er betegnelser for det, der sker, når mavesyre løber op i spiserøret, og det føles temmelig ubehageligt, for mavesyre er en form for saltsyre.

Skrevet af Anette Harbech Olesen, forfatter og aktuel med bøgerne MAD – kunsten at spise godt og leve sundt samt Kolesterolkogebogen. Anette blogger om mad og sundhed på www.madforlivet.com.

Tidligere blev sure opstød, halsbrand og reflux ofte forbundet med for høje mavesyreniveauer og behandlet med syreneutraliserende medicin. Nu er der heldigvis kommet større opmærksom på, at for lave mavesyreniveauer, rygproblemer og visse fødevarer kan få lukkemusklen imellem mavesæk og spiserør til at slappe så meget af, at mavesyren kan løbe op i spiserøret. Når lukkemusklen fungerer og er stærk, så hindrer den netop tilbageløb af mavesyre.

Hvorfor får jeg sure opstød?

Sure opstød kan således fremprovokeres af noget du spiser, af rygproblemer, af en klemt vagusnerve, af gastroøsofagal refluksygdom, irritabel tyktarm eller af for høje eller lave mavesyreniveauer. Lave niveauer af mavesyre kan således fremkalde samme symptomer som ses ved for høje mavesyreniveauer. Det er derfor væsentligt at få afdækket den underliggende årsag til problemet og behandle den. Behandling med syrehæmmende medicin mod for høje mavesyreniveauer, kan nemlig have særdeles uønskede konsekvenser, hvis problemet reelt er for lave mavesyreniveauer, rygproblemer eller indtag af mad, der får lukkemusklen imellem spiserøret og mavesækken til at slappe lidt for meget af.

Hvordan stimulerer man mavesyren?

Mavesyren har mange vigtige funktioner. Den indgår blandt andet i spaltningen af proteiner og i optagelsen af en række mikronutrienter, herunder det vigtige B12 vitamin. Mangel på B12 vitamin kan resultere i demens, forvirring, depression og andre psykiske lidelser samt nedsatte energiniveauer. Mangel på B12 vitamin fremkommer hyppigt ved for lave niveauer af mavesyre eller efter behandling med syreneutraliserende medicin. Lave niveauer af mavesyre og de deraf følgende symptomer ses hyppigere blandt ældre mennesker end blandt yngre. Du kan stimulere mavesyreproduktionen ved dagligt indtag af bitre urter, Bitterstern dråber eller mælkebøttesaft. Disse produkter kan købes i landets helsekostforretninger eller på nettet.

Lider du jævnligt af sure opstød eller smerter ved den øverste del af mavesækken, så kan du med fordel undgå forskellige fødevarer, der er nævnt nedenfor. Det er også værd at være opmærksom på, at rygproblemer, en klemt vagusnerve, for lave mavesyreniveauer og allergi og overfølsomhed overfor visse fødevarer kan fremkalde netop disse symptomer. Du kan læse meget mere om dette og hvordan det kan afhjælpes på www.madforlivet.com

Next article