Home » Sundhed » Pas dine tænder hele livet
Tænder

Pas dine tænder hele livet

Helt basalt er det vigtigt at børste sine tænder grundigt og korrekt to gange om dagen med fluor tandpasta.

Årstallet på dåbsattesten sætter ikke en egentlig skillelinje for, hvordan man skal passe sine tænder. Det handler ikke så meget om alder, men om hvordan man igennem hele livet har haft mulighed for at passe sine tænder. Har man som senior mange broer og implantater, bliver det sværere at holde munden ren, og der er større risiko for infektioner. ”Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på infektion fra mundhulen, samt at de børster deres tænder grundigt hver dag. En del ældre oplever mundtørhed, og lidelsen gør det sværere at holde tænderne renset. Ved mundtørhed klistrer mad mere til tænderne end normalt,” siger Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening.

Alderen påvirker tænderne

Hun påpeger, at døjer man med mundtørhed samtidig med, at man er afhængig af medicin, har det stor betydning at sørge for at børste tænderne ekstra grundigt. ”Desuden kan man som ældre afhjælpe tørhed i munden ved at tygge tyggegummi og sutte på en pastil. Men her er det alfa og omega, at begge produkter er uden sukker og ikke for syrlige.” Det er heller ikke usædvanligt, at der med alderen kan være en lille smule svind i tandknoglen i overgangen mellem tand og tandkød, uden der er tale om decideret paradentose. Når det sker, er det vanskeligere at holde munden ren. ”Når folk når alderen 50+ kommer der i mange tilfælde stor opmærksomhed på tænderne, fordi nogle af de reparationer, som er lavet, da man var yngre, går i stykker. Der bliver behov for nye kroner, broer og måske implantater. Vi ville ønske, der var den samme fokus på tænderne hele livet.”

Korrekt tandpleje

For at passe sine tænder korrekt er det vigtigt at lære, hvordan man skal børste dem. Og specielt hvis man er ældre, og tandkødet er trukket tilbage. ”Tandbørstningen skal foregå som nogle små gnubbebevægelser med en blød tandbørste. I visse tilfælde kan tandkødet være trukket væk, simpelthen fordi man bruger en alt for hård tandbørste. Den hårde tandbørste kan også give slibeskader. Og så er det vigtigt altid at bruge tandpasta med fluor, som styrker tændernes overflade.

Som ældre skal man desuden anvende mellemrumsbørster – det er dem, vi kalder små flaskerensere. Det er godt at have fokus på tænderne som ældre, men mit absolut vigtigste opråb lyder: Pas dine tænder hele livet.”

 

Next article