Home » Sundhed » Synsproblemer skal opdages i tide
Øjensygdomme

Synsproblemer skal opdages i tide

mand for testet sit syn for han synsproblemer
mand for testet sit syn for han synsproblemer

Mere end 70 procent af danskerne vil opleve at få synsproblemer. Derfor er det vigtigt at få tjekket sit syn jævnligt. Men desværre er vi generelt ikke særlig gode til at få tjekket synet – selv om det er en af vores vigtigste sanser. 

Af Stine Camilla Jensen

Synet er afgørende for vores indlæring og livskvalitet, og netop derfor kan det være enormt hæmmende, hvis ens syn ikke er optimalt. Alligevel har 86 % af danskerne ikke selv undersøgt deres syn inden for det seneste halve år, og 58 % har heller ikke været hos en optiker eller øjenlæge, for at få det tjekket.

Disse tal overrasker direktør i Optikerforeningen, Per Michael Larsen, som opfordrer til, at man i første omgang selv tjekker synet med en helt enkel øvelse.

Sådan tjekker du dit syn

Sæt dig på en stol og kig på dit fjernsyn eller i en bog. Læg hånden over først det ene øje og så det andet og vurdér, hvordan dit syn er på begge øjne. Er synet ligesom sidst, eller er der noget, der er forandret? På den måde vil du straks kunne opdage, hvis der er sket noget med synet på ét af øjnene.

Det er nemlig både godt og skidt, at vi har to øjne. Øjensygdomme rammer normalt et øje ad gangen, og når det ene fungerer dårligt, tager det andet over. Derfor kan der gå alt for lang tid, inden vi opdager ændringer og symptomer. Og jo ældre man er, desto vigtigere er det at foretage den lille prøve.

Opdag problemer i tide  

Når man tjekker sit syn løbende, kan eventuelle problemer opdages i tide. Hvis du oplever ændringer i synet, bør du få foretaget yderligere undersøgelse. Det er altid en god idé at starte optiker og få foretaget en synsprøve. Hvis resultatet viser, at optikeren ikke kan klare problemet med briller eller kontaktlinser, er det vigtigt at komme videre til øjenlægen. Det kræver ingen henvisning at få tid hos en øjenlæge, men du skal være opmærksom på, at der kan være ventetid. 

Øjensygdomme kan være alvorlige

Det er især fra 50-årsalderen, at der er risiko for at blive ramt af øjensygdomme. Der kan være tale om f.eks. nethindeløsning, grå stær, grøn stær og AMD, der er kendt som alderspletter på nethinden. 30 procent af alle over 60 år bliver i varierende grad ramt af sygdommen, hvor man mister evnen til at læse og genkende ansigter.

”I nogle tilfælde kan en øjensygdom være alvorlig, og den kan udvikle sig på få uger eller måneder. I værste fald kan den gøre dig blind. Ofte opdager eller reagerer folk ikke på symptomerne i tide, og derfor kommer de først i behandling, når det er blevet rigtig slemt, men jo hurtige, du kommer i behandling, jo bedre er din synsprognose,” fortæller Marijke Vittrup, der er direktør i Øjenforeningen.

Hvis man vil blive ved med at kunne se – også som ældre – skal der være mere fokus på synet. Med alderen kommer vi alle til at opleve problemer, men mange øjensygdomme kan behandles. Og passer vi ikke på vores øjne, mister vi livskvalitet.

Next article