Home » Sundhed » Træning er godt til at mindske smerter ved leddegigt
Aktivitet

Træning er godt til at mindske smerter ved leddegigt

avatar

Conni Sommer

Smerterne var i centrum for Conni Sommers liv, indtil hun kom i gang med fysisk træning. I dag er energien og livslysten tilbage.

8 Panodiler om dagen og en overvældende træthed var Conni Sommers liv for et par år siden.

Efter fire ugers intensiv træning er et liv i stolen skiftet ud med et aktivt seniorliv, og i dag har selv hendes datter har svært ved at følge med.

Udmattende smerter

Leddegigt er lig med kroniske smerter for de fleste. Og det er energikrævende.

“På grund af min gigt bliver jeg meget træt. Jeg er født positiv og livsglad, men det er meget svært at være positiv, når trætheden dræner mig for al energi,” fortæller Conni Sommer.

Min læge siger, jeg vil tage min gigt med i graven. Men jeg vil altid kæmpe.

“Før var jeg helt inaktiv og trænede ikke. Jeg mente ikke, jeg kunne noget, og jeg sagde til mig selv, at jeg ikke magtede andet end at gå tur med hunden. Jeg var langt nede, og jo mere jeg sad i den stol, jo værre blev det,” fortæller hun.

Hård træning giver energi

Conni Sommer bad sin reumatolog  på Odense Universitetshospital om hjælp. Det førte til et 4 ugers langt træningsforløb, hvor professionelle trænere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker, en overlæge samt diætister hjalp hende til at lægge hverdagen helt om og fortsætte det vægttab, der har flyttet hende fra 98 kg til 80 på et år.

“Jeg fik et individuelt tilpasset program, der trænede min balance, styrke og kondition. Jeg blev overtalt til at prøve spinning (intensiv træning på kondicykel, red.). Det var grænseoverskridende, men fantastisk. Jeg blev bygget op på de fire uger, og i dag føler jeg mig klar til at flyve,” fortæller Conni Sommer.

Gnisten er tilbage

Conni Sommer har stadig ondt. Men hun har mere energi, og hun er holdt op med at tage smertestillende. I dag er hendes eneste behandling en ugentlig indsprøjtning.

“Min læge siger, jeg vil tage min gigt med i graven. Men jeg vil altid kæmpe. Jeg er i live, og jeg har lyst til at gå i biografen og måske ud at danse. Det har jeg ikke haft i lang tid.”

Next article