Home » Sundhed » Undgå fordøjelsesproblemer: Det skal du vide om din afføring og tarm
Sundhed

Undgå fordøjelsesproblemer: Det skal du vide om din afføring og tarm

”Kend og lyt til din krop,” opfordrer specialsygeplejerske Gerd Johnsen, der i ca. 35 år har hjulpet folk med afføringsproblemer. Sund kost og motion er bl.a. vigtige elementer for at forebygge bøvl med fordøjelsen. 

Af Mette Fensbo

Afføring er et tabubelagt emne. Derfor undlader alt for mange at søge hjælp, når de kæmper med eventuelle fordøjelsesproblemer. Men du er ikke alene. Ca. 20 procent af befolkningen lider af forstoppelse i forskellige grader, 4 procent lider af ubehandlet diarré og 5 procent af danskerne døjer med ufrivillig afføring.

Find årsagen til fordøjelsesproblemer

”Det er vigtigt at finde årsagerne til de forskellige afføringsproblemer og det er samtidig ganske umuligt at give enslydende råd til enten at helbrede eller forebygge tarm- og fordøjelsesproblemer. Vi er alle forskellige. Derfor er det vigtigt, at hver enkelt person kender sin krop og lytter til, hvad der fungerer for hans/hendes fordøjelse,” siger specialsygeplejerske Gerd Johnsen, der igennem næsten 35 år har hjulpet folk med afførings- og fordøjelsesproblemer. Noget så enkelt som en dårlig siddestilling på toilettet kan give besvær med at komme af med afføringen. Folks kost kan også spille ind. Måske kan mave-tarm kanalen ikke kapere alt for mange kerner eller indtaget af otte gulerødder dagligt. Mangel på motion har også stor betydning.

Siddestillingen kan være afgørende

Døgnrytme, toiletvaner, forbrug af medicin, livsstil, fødselsskader, medfødt sløvere tarmbevægelse, irriteret tarmsystem eller reel sygdom er alle faktorer, som har indflydelse på tarmfunktionen. ”Noget så enkelt som en dårlig siddestilling på toilettet kan give besvær med at komme af med afføringen. Folks kost kan også spille ind. Måske kan mave-tarm kanalen ikke kapere alt for mange kerner eller indtaget af otte gulerødder dagligt. Mangel på motion har også stor betydning. Det er vigtigt med daglig bevægelse. Så giv livsstilen et tjek i første omgang. Og bliv klog på dig selv. Hvis problemerne ikke skyldes livsstil, må man gå skridtet videre og undersøge, om de kan skyldes sygdom eller f.eks. bivirkninger ved medicin. Det kræver professionel hjælp”.

Giv dig god tid

Man kan ifølge Gerd Johnsen selv undersøge, om man har en sløv tarmfunktion ved at synke to spsk. hele kogte majs – skrive ned, hvornår man har indtaget dem og derefter holde øje med, hvornår de kommer ud ved at lægge en plasticpose i toilettet. Går der fire- fem døgn er det bevis på, at tarmen kører langsommere – og igen: søg hjælp. I den slags tilfælde kan fast behandling med afføringsmidler godt være påkrævet. Og det skal man ikke være bange for. Tjek også din afføringskonsistens og udskillelsestype på VAS-Regula. Får du uden grund ændringer på afføringsmønstret – gå straks til lægen. Forstoppelse kan deles op i en akut og en kronisk tilstand.

Kosten er afgørende

Men hvad kan man selv gøre for at forebygge fordøjelsesproblemer? ”Først og fremmest spise en god og alsidig kost. Folk skal gå efter kvalitet og droppe pap-sandwichbrød. De nødvendige fibre – omkring 30 g. om dagen – og proteiner skal bl.a. hentes fra det gode rugbrød, hvor kvaliteten af mel er afgørende. Og så skal måltiderne indtages dagen igennem. Mange – men ikke for store. Samtidig skal man sørge for at drikke halvanden liter væske. Det kan også være en god idé at supplere med loppefrøskaller. De er et rent naturprodukt, og de virker.” Mange har ifølge Gerd Johnsen en så stresset tilværelse, at de undlader at gå på toilettet, fordi de føler de ikke har tid. Men giv dig den fornødne tid. Og sørg for at sidde ordentligt på toilettet. ”Man bliver dårlig, utilpas og energiforladt af at gå med en overfyldt tyktarm. Så erkend straks dit problem. Det kan løses, så man igen får et godt liv.”

Læs mere: www.maveguiden.dk

Next article