Home » Sundhed » Undgå øjensygdomme: Sådan tjekker du dit syn
Sundhed

Undgå øjensygdomme: Sådan tjekker du dit syn

Oplever du ændringer i synet, så reagér straks og gå i første omgang til en optiker.

”Desværre er vi danskere ikke særlig gode til at tjekke vores syn, på trods af at synssansen er én af vores vigtigste sanser. Men det er altafgørende, at man selv mærker efter og opdager, om der er forandringer i synet eller øjensygdomme, så man kan komme i behandling i tide,” siger direktør Marijke Vittrup, Øjenforeningen. Hun opfordrer alle til gennem hele livet at gøre det til en vane en gang om ugen at foretage en hurtig og enkel ”hjemmeundersøgelse”. Den tager ikke meget mere end ti sekunder.

Sådan tjekker du synet

”Læg hånden over først det ene øje og så det andet og vurdér, hvordan dit syn er på begge øjne. Man kan godt lægge hånden over brilleglas. På den måde vil man straks kunne opdage, hvis der er sket noget med synet på ét af øjnene. Det er nemlig både godt og skidt at vi har to øjne. Øjensygdomme rammer normalt et øje ad gangen, og når det ene fungerer dårligt, tager det andet over. Derfor kan der gå alt for lang tid, inden vi opdager ændringer og symptomer. Og jo ældre man er, desto vigtigere er det at foretage den lille prøve.”

syns test

Øjenlæge kræver ikke henvisning

Viser den, at der er problemer med det ene øje, erkender Marijke Vittrup, at det for mange kan være svært at komme til øjenlæge, selvom man blot kan ringe og bestille tid. Det kræver ingen henvisning. ”Jeg vil råde folk til at begynde hos en optiker, som kan foretage en synsprøve. Hvis resultatet viser at vedkommende ikke kan klare problemet med briller eller kontaktlinser, er det vigtigt at gå videre til en øjenlæge.”

Øjensygdomme

Fra 50-årsalderen er der risiko for at blive ramt af øjensygdomme. Der kan være tale om f.eks. nethindeløsning, grå stær, grøn stær og AMD, der er kendt som alderspletter på nethinden. 30 procent af alle over 60 år bliver i varierende grad ramt af sygdommen, hvor man mister evnen til at læse og genkende ansigter. ”Hvis man vil blive ved med at kunne se – også som ældre – skal der fokus på synet. Med alderen  kommer vi alle til at opleve problemer, men mange øjensygdomme kan behandles. Passer vi ikke på vores øjne, mister vi livskvalitet.”

Next article