Home » Testamente » Danskerne har en iboende lyst til at donere til den gode sag
Donationer

Danskerne har en iboende lyst til at donere til den gode sag

Der er mange grunde til at donere penge til velgørende organisationer – naturkatastrofer, sygdomme, miljø med mere – og uanset baggrunden, så stiger næsten alle former for donationer i disse år

Mange danskere støtter en organisation i gennem mange år i livet, og enkelte donerer også penge via et testamente. Sidstnævnte skyldes ofte et længerevarende medlemskab eller sympati med en velgørende organisation eller sag, som eksempelvis har med dyrevelfærd, sygdom, ulande eller miljø at gøre. Det kan ofte være en rar tanke, at man efterlader en del af sine penge til dette formål, og desuden er der arvetekniske spidsfindigheder, der medfører en lavere arveafgift, hvis man testamenterer til en velgørende organisation. ”Der var en mindre nedgang i donationerne fra arv i et par år. Det skyldtes sandsynligvis finanskrisens konsekvenser med lavere huspriser og længere liggetider ved salg, men nu er vi tilbage på det tidligere niveau,” siger Robert Hinnerskov, generalsekretær hos ISBRO (Indsamlingsorganisationernes landsorganisation).

Mange muligheder livet i gennem

Han fremhæver de mange velgørende formål, man kan støtte ved donationer eller medlemskab, som de ’traditionelle’ store veldrevne organisationer, men også en lang række mindre organisationer med forskellige sager under deres vinger. ”I løbet af livet bliver mange af os involveret i sager eller organisationer, som i disse tider, hvor flygtningene eksempelvis får nye grupper af frivillige på banen. Mange vil nok fremover have sympati for denne sag og støtte arbejdet, både gennem tid, men også donationer,,” forklarer Robert Hinnerskov og tilføjer, at Danskerne har en iboende lyst til at engagere sig for en sag. Derfor ser vi også konstant nye foreninger og indsamlinger opstå. Der bliver doneret mange penge. I 2014 lagde danskerne over 4,7 milliarder kroner til velgørende organisationer, så viljen er bestemt til stede.

Donationer gør en forskel

Typisk udgør en donation til en velgørende organisation, mellem 250.000 og 750.000 kr. i et gennemsnitligt testamente. Der er naturligvis stor variation på størrelsen af donationerne, og det er specielt de sygdomsbekæmpende organisationer, der modtager store donationer gennem testamenter. Beløbene kan være store eller små, men de er altid velment og en vigtig hjælp for velgørende organisationer. Organisationer betaler ikke arveafgift til staten for testamentariske gaver. Det betyder, at hele det beløb du tilgodeser til for eksempel Dyrenes Beskyttelse i dit testamente, går direkte til organisationens arbejde for dyr i nød. Har du ingen arvinger, og har du ikke skrevet testamente, vil hele din arv gå til staten.
 For mange organisationer gør det en kæmpe forskel at modtage donationer. For eksempel udgør testamentariske gaver mere end 1/4 af de midler, som Kræftens Bekæmpelse bruger til forskning i kampen mod kræft.

Next article