Home » Testamente » Et opdateret testamente kan forhindre konflikter
Arv

Et opdateret testamente kan forhindre konflikter

testamente
testamente
avatar

Anne Broksø

Formand for Danske Familieadvokater

Hvis du ikke har lavet et testamente, gælder arverettens bestemmelser i forhold til, hvem der skal arve din ejendom og kapital. Det er dog langt fra altid, at folk ønsker at følge arverettens bestemmelser i praksis. I nogle tilfælde tilfalder arven familiemedlemmer, der måske ikke har haft kontakt den afdøde i årevis. Eller der kan ske en uønskværdig fordeling mellem de enkelte familiemedlemmer. Det kan skabe splid og konflikt i familien, fortæller Anne Broksø, advokat og formand for Danske Familieadvokater.

Af Bo Christensen

”Der kan være flere tilfælde, hvor arveretten ikke rammer den afdødes egentlige interesse. Hvis for eksempel faren i et gift forældrepar dør, arver børn og den overlevende mor ligeligt. De fleste, der laver testamente, synes dog ikke, at det skal være sådan og ændrer også fordelingen,” siger Anne Broksø og fortsætter:

“Hvis man ikke ændrer det, kan det i værste fald betyde, at den overlevende mor skal sælge huset, så børnene kan få deres økonomiske andel af boet, som har også tilhørt faren. Alternativt skal moren betale børnene ud af huset. Umyndige børn kan ikke frasige sig deres del af arven.”

Det mangelfulde eller manglende testamente kan altså skabe problemer for de efterladte.

Forandringer kan kræve en opdatering af testamentet

I løbet af livet skifter folk ofte holdning til, hvem der skal have del i det, man efterlader. Nogle udvikler et tæt forhold til sine børnebørn og synes, at de skal have en del af arven. Men så kræver det, at man skriver det ind i sit testamente, hvis det er tilfældet.

Et andet eksempel er, at man er blevet skilt og har fået en ny samlever og partner gennem mange år. Men fordi man ikke er blevet gift, vil samleveren ikke arve, når man går bort. Derfor er det altså en god idé, at holde testamentet løbende opdateret. 

Advokater kan sikre dit testamente

Man kan lave sit eget testamente uden advokatbistand. Men det sker ofte, at folk, der laver eget testamente, ikke tager højde for alle mulige situationer, der kan opstå, f.eks. ved dobbelt dødsfald. Hvis man vil være på den sikre side, skal man altså opsøge en advokat med speciale i arveret.  

”Advokater er vant til at lave de her dokumenter. De kender arverettens detaljer og ved, hvad man skal være særlig opmærksom på for at tage højde for de mulige situationer, der kan opstå. Hvis man vil være på den sikre side, er det derfor en god idé at få en advokat til at oprette sit testamente og opdatere det løbende, hvis der sker større ændringer i familiesituationen,” siger Anne Broksø.

Next article