Home » Testamente » Regler om arv og testamente
Arv

Regler om arv og testamente

ældre mænd spiller skak
ældre mænd spiller skak

Hvis du ikke har lavet et testamente, gælder arverettens bestemmelser i forhold til, hvem der skal arve din ejendom og kapital. Det er dog langt fra altid, at folk ønsker at følge arverettens bestemmelser i praksis.

Gifte par uden børn

En efterladt ægtefælle arver hele boet, hvis parret ikke har fået børn sammen. Det er dog i dag muligt at skænke op til tre fjerdedele af din formue til velgørende formål. Dvs. kun 25 % er tvangsarv.

Gifte par med børn

Hvis et par har børn, og den ene dør, arver den efterladte ægtefælle automatisk halvdelen af formuen, mens resten fordeles mellem afdødes børn. Med et testamente kan man bestemme ægtefællens arv fra 1/8-7/8. Her gælder også reglen om at kun 25 % er tvangsarv.

Papirløse forhold

Lever et par uden papir på hinanden arver afdødes efterladte familie, hvis der ikke er børn indblandet. Hvis parret har børn, arver de, men arven kan være bundet, hvis børnene ikke er myndige. Begge scenarier kan være ubehagelige for den efterladte, da det ofte betyder, at han eller hun må flytte fra hus og hjem. Lever man som papirløse samlevende, er det vigtigt at få skrevet et testamente. Specielt i forbindelse med et boligkøb. En undersøgelse fra 2014 udført af Penge og Pensionspanelet viser, at 66 % af de par, som er flyttet sammen i løbet af de sidste to år, ikke har sikret hinanden

Enlige

Er du alene, arver børn eller familie. Alternativt arver staten, hvis der ikke er nogen efterladte. Samme regler om testamentarisk fordeling og tvangsarv er gældende.

Fordele ved testamentariske gaver

Der kan være fordele at hente ved at give en del af formuen til en humanitær organisation i dit testamente. Ved at lade organisationen betale dine efterladtes arveafgift, kan du give en testamentarisk gave, støtte et godt formål og samtidig spare dine familie for arveafgiften.

Next article