Home » Testamente » Undgå at ‘leve ‘ videre som spøgelse på nettet, når du dør
Sponsored
avatar

Claus Rud

Grundlægger og CEO, Mit Digitale Liv

Det er utrolig kompliceret som pårørende at få adgang til en afdød slægtnings digitale liv. Derfor er det vigtigt, at man i levende live udformer et digitalt testamente, da det giver de efterladte de nødvendige oplysninger, så de kan få adgang til ens forskellige netkonti eller lukke dem.

Hård kamp for hustruens digitale billeder

”Tænk på dine pårørende. Udover at de efter din død rent fysisk skal rydde op i dit hjem, skal de også rydde op i dit digitale liv. Sidstnævnte kan du på en enkel måde gøre lettere for de efterladte ved i tide at registrere, hvad der skal ske med din digitale arv.” For en del år siden mistede grundlægger og CEO, Claus Rud, Mit Digitale Liv, sin kone efter kort tids sygdom. Han manglede bl.a. adgang til en masse fotos, hun havde taget med et digitalt kamera, og han anede ikke, hvor hun havde lagt billederne.

Stor opgave for dine efterladte

Det blev begyndelsen på en længere og anstrengende korrespondance med forskellige udbydere på nettet, inden Claus Rud endelig fik tilsendt en CD med fotos og fik lukket sin kones konti. ”De erfaringer gjorde, at jeg begyndte at tænke på at skabe en onlineservice, hvor folk kan registrere, hvilke konti de har, og hvad der skal ske med deres digitale liv, når de er døde. Som udgangspunkt kan alt hackes fra en død person. Oplysninger og identitet kan benyttes. Og de efterladte står med et stort problem, da de ikke kan søge adgang og lukke konti ned, hvis de ikke har de korrekte informationer eller kan få fat i de oplysninger, der skal til. På den måde kan den afdøde leve evigt som et spøgelse på nettet.”

Tag ansvar for dit digitale liv

”Man skal helt overordnet tage ansvar, mens man er i live og klart på forhånd beslutte, hvilke konti der skal lukkes ned, og hvilke der har relevans for de pårørende efter ens død. Dernæst skal man skrive ned, hvor man har konti. De enkelte tjenesteudbydere har forskellige krav til, hvilke oplysninger, de skal have, før de vil give pårørende adgang til en afdøds digitale arv eller lukke konti.

Et digitalt testamente

På Mit Digitale Liv kan man nemt, enkelt og struktureret registrere de nødvendige, specifikke informationer. Ændrer f.eks. Microsoft på deres krav, fortæller vi folk, at de skal opdatere deres oplysninger hos os. Vi vil meget gerne have, at vores kunder vedligeholder deres data.” Når man rubricerer sine konti hos Mit Digitale Liv, er der flere muligheder. Du kan vælge, at kontooplysninger er helt private. De vil dermed aldrig blive oplyst til nogen som helst. Man kan også ønske, at diverse konti skal oplyses til de efterladte, så de kan få adgang til indholdet, eller man kan vælge, at boet kort og godt lukker èn eller flere konti. ”Vi er koblet til CPR-registret og orienteres derigennem med det samme om dødsfald blandt vores abonnenter. Herefter oplyser vi boet via skifteretten. Et digitalt testamente er en pegepind for, hvor dine forskellige konti er, og gør det muligt for de efterladte nemt og sikkert at få fat i den digitale arv.”

Hvad er digital arv?

Her er tale om digitale informationer af sentimental eller reel værdi, som bør indgå i opgørelse af boet. Det kan være fotos, dine rettigheder og lånedokumenter.

Kilde: Mit Digitale Liv

Du kan læse meget mere her: www.mitdigitaleliv.dk


Next article